report
Launch Day Gran Turismo Sport

Launch Day Gran Turismo Sport - report
Launch Day Gran Turismo Sport - report
08:35, 17.10.2017

Po letech čekání se zítra fanoušci dočkají Gran Turismo Sport. Toto dlouho odkládané dítko z rukou japonských Polyphony Digital vzbuzuje spoustu očekávání a nadějí u všech fanoušků konzolí od Sony. Právě české zastoupení Sony si připravilo pro novináře, youtubery a obchodní partnery Launch Day akci, jak se sluší a patří pro takhle velký titul. A my neváhali pozvání přijmout.

Neváhali. Přestože to obnášelo vzít si den dovolené a vysvětlit rodině, proč na hry dovolenou mít můžeme a na výlet do přírody ne ;) A také, že jde o nevirtuální akci obnášející závodění na reálném okruhu v pátek třináctého :) To je konstelace, co by rozhodila nejednoho pověrčivého člověka, ale ne tak nás. Proto jsme v pátek dorazili na Motorland Bělá pod Bezdězem v 8:45.

Klik pro zvětšení (Launch Day Gran Turismo Sport - report)

Po dobré snídani nás přivítali zástupci Sony, kteří nezapomněli zmínit důležité milníky série Gran Turismo za jeho bohatou dvacetiletou historii. A už se šlo na věc. Pět skupinek se rozuteklo k pěti stanovištím na závodní zážitky. A že to opravdu zážitky byly, to mohu potvrdit. Naše skupina začínala sice u toho nejméně zajímavého - výměna závodního kola na čas, ale byla to zábava. Není nad to, když se skupina herních novinářů vzájemně hecuje, ať chudák krčící se u kola maká. Dobráci k pohledání.

Klik pro zvětšení (Launch Day Gran Turismo Sport - report)

Druhou kapitolou bylo něco, co stavím osobně na vrchol akce. Svezení s českým rally veteránem Josefem Semerádem v rally autě Mitsubishi Lancer Evo zní už samo o sobě moc dobře. A naživo to bylo ještě lepší. Když závodník pronese, že auto je nastavené, aby hezky klouzalo, to ještě netušíte, co se opravdu chystá. Plný plyn v místech, kde už byste dávno stáli na brzdách vší silou. Každá zatáčka smykem bez jakéhokoliv zaváhání. Vůně spálených gum linoucí se do kabiny. Adrenalin v krvi, trochu strachu, ale přitom úsměv na rtech, protože tohle je opravdový zážitek, který nezažijete každý den - za předpokladu, že nejste rally jezdec.

Klik pro zvětšení (Launch Day Gran Turismo Sport - report)

Třetí částí bylo něco, co jsem pracovně nazval "smykoauto" a společnost Driving Academy to nazývá Skid. Sériový Seat Ibiza, který však zadní kola nemá na zemi, ale na speciálním vozýku s kolečky "z nákupního vozíku" (zjednodušeně řečeno). Co to znamená? Že každé zatočení vede k maximálnímu přetáčivému smyku na "zadek". Cíl? Projet osmičku kolem kuželů s co nejlepším časem. Naučili jsme se, že kontra není nikdy dost. A že v některých závodních disciplínách se spěchat nevyplácí.

Klik pro zvětšení (Launch Day Gran Turismo Sport - report)

Po velmi dobrém obědě naši skupinu čekal další vrchol dne, který se dá snadno zařadit vedle jízdy v Evu. Tím bylo samotné řízení závodního auta po zdejším okruhu. Člověka by mohlo pobavit, že jde o Ford Fiesta někdy z let 95-02, ale ono to bylo závodní auto. Speciálně upravené od závodního úpravce. Pouhých 700 Kg a nějakých 140 koňských sil už je na takhle malé auto solidní kvapík. Trať sice jednoduchá ale obklopená stromy nevzbuzuje moc důvěry ve vlastní schopnosti. Každopádně pět měřených kol s instruktorem na sedadle spolujezdce bylo strašně krátkých a při vysedání z auta bych se do něho ihned vrátil. Tohle je nejlepší škola, každé kolo jsem se zlepšoval a zkoušel limity v každé zatáčce. Teda limity, spíš jen překonat svůj pud jezdit bezpečně. Ale i tak svezení i v napohled obyčejném autě je ve správných podmínkách něco, co si člověk zapamatuje. Jen tak mimochodem, ptali jsme se a je možnost si areál pronajmout i pro svojí vlastní soukromou akci, pokud by o to někdo z vás měl zájem.

Klik pro zvětšení (Launch Day Gran Turismo Sport - report)

Předposledním bodem programu byla samotná hra Gran Turismo Sport. Kiosky osazené Thrustmaster GT volanty, závodními sedačkami, PS4, PSVR a televizí budou kolovat na vybraných akcích po ČR a SR. My je mohli vyzkoušet rovnou na místě. První zkouška u mě byla v PSVR, kde se mi potvrdilo, že virtuální realita není nic pro mě a kolega měl velmi podobné zážitky. O tom si řekneme určitě něco v recenzi. Následujících pár kol s Lexusem na Suzuce jsem dal v old-school stylu a docela si je užíval. Volant měl hezký feedback a dokázal mi nakopat, když jsem napodruhé podělal průjezd zatáčkou Spoon. Pokud jste nestihli betu, o GT Sport se dá říct jedno, pořád je skvělá závodní hra a pokud jste hráli šestku, ve Sportu se budete cítit jako doma.

Klik pro zvětšení (Launch Day Gran Turismo Sport - report)

A přišel čas na vyhlášení výsledků a večeři. Každá z měřených disciplín (Fiesta, Skid, výměna kola a GT Sport) měla vyhlášené své nejlepší účastníky. Z taktických důvodů Sony vyřadilo ze soutěže Michala Šmídla, jednoho z našich nejlepších virtuálních závodníků, který měl minimálně ve Fiestách absolutně nejlepší čas ze všech (o tři vteřiny). Naše skupina si nakonec odnesla hromadou cenu, která původně ani nebyla v plánu a několik individuálních, takže je vidět, že jsme byli ve správné společnosti. Vyhlašování mělo příjemnou soutěžní atmosféru a všichni si užívali pomalu zapadající slunce a konečně naraženou bečku piva.

Klik pro zvětšení (Launch Day Gran Turismo Sport - report)

Tím se čas pomalu naplnil. Servírovala se večeře. Pro mnohé konečně dorazili alkoholické nápoje. Diskutovalo se o hrách a trendech ve hrách. Zhodnotili jsme spolu se zástupci jiných redakcí ty letošní největší pecky ve světě her a u toho se náramně bavili. Zábava měla plán pokračovat do nočních hodin, ale to už se nás z rodinných důvodů bohužel netýkalo. My vyrazili zpět domů. S sebou jsme si vezli moc pěkné zážitky, které si ve vzpomínkách najdou své stálé místo. Krásné počasí, skvělá atmosféra a benzínem vonící den budu mít spojený se hrou GT Sport. Ale své další závodní zážitky zase přesunu na obrazovku televize a právě teď ke GT Sport, jehož recenzi budu připravovat. Dočkáte se jí v následujících týdnech, protože hru pořádně otestuji v reálném provozu s lidmi a nyní před vydáním by to byla poloviční práce. Protože tohle je GT propojuje online závodní svět jako nikdy jindy.



CGwillWin